Wakibi en de Loorbach Foundation in 2020
29 juni 2020 

Wakibi en de Loorbach Foundation in 2020

Sinds 2020 werken wij actief samen met Wakibi!

Wakibi is een Nederlandse stichting die zich inzet voor ondernemers in kansarme regio’s. We hebben met Wakibi een gezamenlijk fonds opgezet van waaruit we microkredieten beschikbaar stellen aan (startende) ondernemers. 100% van dit fonds gaat naar deze ondernemers.

Door kleine leningen te verstrekken – juist aan diegene die het hard nodig hebben – krijgen mensen de kans om te investeren in een onderneming, hun huis op te knappen, de nodige gezondheidszorg te bekostigen en hun kinderen goed onderwijs te bieden. Met microfinanciering wordt er gestreefd naar gelijkere kansen en een betere, fijnere en gezondere toekomst voor iedereen.

Het interessante aan deze vorm van financiering is dat ca 97% van het uitgeleende geld wordt terugbetaald door deze ondernemers. We kunnen het beschikbare geld dus voortdurend opnieuw inzetten om zoveel mogelijk ondernemers te helpen. Zo kunnen we met eenzelfde lening tot wel 50 projecten steunen

We zijn op dit moment in gesprek met Wakibi om onze samenwerking verder uit te breiden. Naast ons gezamenlijke fonds voor microkredieten financieren wij momenteel ook deels de organisatie van Wakibi zelf. Daarnaast zijn we in gesprek om ook een adviserende rol te gaan spelen in het uitbouwen van haar online strategie.

Resultaten uit het Loorbach Foundation Fonds

Inmiddels zijn vanuit ons fonds al verschillende projecten gefinancierd, enkele voorbeelden:

Mujeres Trabajadoras

De groep genaamd “Mujeres Trabajadoras” is een relatief nieuwe commissie met een programma om armoede te elimineren. Alle leden zetten zich in om barrières te overwinnen, vooruit te komen en om hun gezinnen een betere toekomst te geven. Eén van de leden is Sulma, die een wasservice heeft. Ze heeft de nodige middelen om haar klanten van dienst te kunnen zijn.

Sulma werkt onvermoeibaar om haar gezin een betere levenskwaliteit te kunnen bieden en te voorzien in primaire levensbehoeften. Ze krijgt een lening om haar bedrijf te versterken met verschillende producten zoals zeep, wasverzachters en parfums voor kleding en andere aanvullende producten om zo haar klanten van dienst te kunnen blijven.

Noah

Noah is een inwoner van Ssekanyonyi in het district Kampala. Hij is vrachtwagenchauffeur en werkt in het centrum van Kampala. Zijn belangrijkste klanten zijn handelaars in het stadscentrum, hij vervoert de koopwaar van deze handelaars. Hij heeft dit bedrijf de afgelopen 3 jaar gerund en heeft ontdekt hoe hij hiermee winst kan genereren.

Hij heeft gespaard van zijn verdiensten en kan met een aanvullende financiering een stuk land voor zichzelf te kopen. Op dit stuk land kan hij beginnen met het bouwen van een woonhuis zodat hij niet langer (duur) hoeft te huren. Dit geeft hem in de toekomst meer financiële vrijheid zodat hij investeringen kan doen en zijn inkomen kan verhogen.

Florence

Florence is een 46-jarige moeder van drie kinderen en woont in Eldama Ravine, een stad die aanzienlijk is geraakt door de gewelddadige Keniaanse crisis van 2007-2008. Ze is een harde werker en een gelukkige moeder, ze is al twintig jaar boerin. Florence droomt ervan om met landbouw de armoede te overwinnen. Ze is visionair en wil ervoor zorgen dat ze blijft ontwikkelen.

Juhudi Kilimo heeft, in samenwerking met Kiva, haar diensten uitgebreid naar de afgelegen gebieden in de regio Eldama Ravine in Kenia, en hun team wil er graag voor zorgen dat hardwerkende vrouwen zoals Florence profiteren van leningen die hen in staat stellen landbouw benodigdheden te kopen. Florence ontvangt financiering om landbouwgrondstoffen zoals zaden en kunstmest te kopen. Door deze financiering kan ze de kwaliteit van haar landbouwproducten verbeteren en meer kopers aantrekken, wat leidt tot meer winst.

Izabete

Izabete, de derde op de foto van rechts, is de groepsleider. Ze is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in een huis in São Paulo. Ze huurt een kleine ruimte in de buurt van waar ze woont om eten te maken. Ze vroeg eerder om een lening bij de Banco do Povo (People’s Bank) en kwam daar altijd haar betalingsverplichtingen na.

Izabete geeft aan dat de lening haar echt hielp bij het ontwikkelen van haar lunchroom en het vergroten van haar omzet. Dit jaar ontvangt ze een nieuwe lening om te investeren en daarmee winst te blijven maken zodat ze haar man kan helpen met hun huishoudelijke uitgaven. Ze wil een kachel kopen en brood, vlees en andere producten om haar eten te diversifiëren en haar inkomsten te verhogen. Ze droomt ervan een eigen huis te hebben en haar lunchroom verder uit te breiden.

Ibtesam

Ibtesam is een geweldige en hardwerkende vrouw die haar uiterste best doet om zelfredzaam te zijn en in haar basisbehoeften te voorzien. Ze is 44 jaar oud en woont in een dorp in de buurt van Jenin, West Bank. Ibtesam is naaister, ze naait prachtige kleding en verkoopt deze op verzoek aan haar klanten. Ze heeft een lening aangevraagd om een naaimachine, garens, zijde en stoffen te kopen. Hiermee kan ze haar productiviteit verbeteren en haar inkomen verhogen.

Kona Marangatu

De groep genaamd “Kona Marangatu” bestaat uit 22 vrouwen en is onderdeel van het vrouwencomitéprogramma. De meerderheid werkt in verschillende handelsactiviteiten en ze hebben zich aangesloten om met gezamenlijke kracht hun gezinnen betere levensomstandigheden te kunnen bieden en vooruit te komen. Eén van de leden is Ada die in een “tamberia” werkt, dat wil zeggen dat ze koeien houdt om melk en kaas te maken met de hulp van haar man. Ze zijn een hardwerkend stel dat, met moeite en opoffering, hun gezin vooruit probeert te helpen.

Ada en haar man hadden als gevolg van de Covid-pandemie de afgelopen maanden geen werk, waardoor ze hun verplichtingen niet konden nakomen, dit heeft hen hard heeft getroffen. Ada heeft een lening aangevraagd voor herfinanciering van haar schulden om zodoende haar leven weer op de rit te krijgen. Tegelijkertijd gebruikt ze de financiering om te investeren in haar bedrijf en zo haar werk voort te kunnen zetten.

Sogepal

Eliasse (de student op de foto) woont in de buikenwijken van Maputo en studeert in zelfstudie machinebouw. Omdat hij overdag in z’n levensonderhoud moet voorzien heeft hij alleen de avonden om te studeren. Het probleem van Eliasse is dat hij tot de 18 miljoen inwoners van Mozambique behoort die geen elektriciteit heeft en dus ’s avonds geen licht om te kunnen studeren. 5% van de huishoudens hebben namelijk maar toegang tot elektriciteit.

SOGEPAL is een lokaal bedrijf dat dit wil veranderen. Zij bieden hoogwaardige zonne-energie aan inmiddels ruim 40.000 huishoudens voor o.a. licht en koken en het is hun missie om dit voor nog eens een miljoen huishoudens te doen. Onze financiering helpt dit bedrijf met opschalen zodat steeds meer gezinnen hier gebruik van kunnen maken en mensen zoals Eliasse daarmee de kans krijgen zichzelf verder te ontwikkelen.

Geoffrey

Geoffrey is een zeer ondernemende man die zich bezig houdt met het verbouwen van maïs, bonen en cassave en daarnaast het maken van stoelen, bedden, ramen en andere producten van hout. Hij zit al meer dan zes jaar in deze branche en wil zijn bedrijf graag verder te laten groeien. Hij liep tegen een gebrek aan kapitaal aan en door een financiering beschikbaar te stellen kan hij verder investeren in meer grondstoffen en op die manier zijn bedrijf verder uitbreiden.

Boureima

Boureima is een 52-jarige man en vader van 10 kinderen, van wie er 5 naar school gaan. Hij fokt al meer dan 12 jaar dieren in een buurt aan de rand van de stad. Hij is ervaren in het fokken van kleine herkauwers. Hij zit in zijn negende leencyclus bij een microfinancieringsinstelling en lost zijn leningen altijd op tijd af. Hij heeft een nieuwe lening gekregen om 70 rammen en voedsel te kopen die hij op een later moment met winst door kan verkopen. Hij is van plan zijn winst te herinvesteren in zijn veeteelt en te sparen voor de toekomst van zijn kinderen.

Farida

De 43-jarige Farida is getrouwd en heeft vijf kinderen. Ze heeft een opleiding en werkt op het postkantoor. Van nature is ze vriendelijk en zorgzaam. Als extra inkomen voor haar familie houdt ze zich sinds 2011 bezig met veeteelt en akkerbouw. Dankzij het harde werk van Farida heeft haar boerderij vandaag 10 koeien, 30 schapen, 5 paarden en een perceel van 2,4 hectare waarop ze bonen verbouwt.

Om haar bedrijf verder te ontwikkelen heeft ze financiering aangevraagd voor de aankoop van brandstoffen, smeermiddelen en meststoffen om daarmee de inkomsten uit haar biologische bonengewassen te verhogen. Ze zal met deze financiering haar boerderij verder uitbreiden.